Цей піст ще відомий у народі як Спасівка. Він – один із найбільш суворих, але водночас і найприємніший завдяки різноманіттю свіжих овочів та фруктів.
Успенський піст встановлений православною церквою на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Релігійний сенс Успенського посту – шанування і наслідування Божої Матері, котра, готуючись відійти у вічне життя, постійно постилася та молилася. Відповідно до церковного та народного календарів, Успенський піст – не літній, а осінній піст. Саме цей піст завершує церковний рік і відкриває дорогу осені. У народі він знаний ще як Богородичний, Спасо-Богородичний або просто Спасівка.
Хоч піст і вважається безрибним, є один день, коли допускається їсти рибу та морепродукти, а також випити трохи вина. Таке послаблення посту дозволяється 19 серпня – у свято Преображення Господнього (в народі – Яблучний Спас).
У понеділок, середу і п’ятницю церковний устав передбачає сухоїдіння. Це означає, що можна вживати сиру їжу, тобто страви без термічної обробки. В ці дні люди, які дотримуються посту, повинні харчуватися хлібом, сіллю, сирими овочами та фруктами, медом. При цьому чай, кава, компоти, киселі, відвари замінюються водою та соками.
По вівторках і четвергах дозволяється споживати варену їжу. Але використовувати олію для приготування страв заборонено. У суботу та неділю можна відварювати крупи та овочі, додаючи до страв олію. Також дозволяється випити трохи вина. Що потрібно робити в період посту Успенський піст – заклик до чистоти, непорочності, цнотливості та стриманості, прикладом чого є Діва Марія. Дні цього посту варто проводити в молитві, не допускати злих думок, не сваритися з близькими, не гніватися на оточуючих і не робити поганих учинків.